tiistaina, syyskuuta 04, 2007

Merikosken lohiportailla


Syyskuun ensimmäisen viikonlopun aikana vietettiin Oulussa perinteisiä Oulu Päiviä. Kyseiseen tapahtumaan liittyen yleisö pääsi tutustumaan jälleen Merikosken voimalaitospadon ohittavaan kalatiehen. Kalatien päässähän on koppi, jossa lasiseinän takaa voi seurata vaelluskalojen nousua Oulujokeen. Minä olin tietysti innokkaana paikalla. Lauantaina kalatien viimeinen osa oli tukittu verkolla, jotta vierailijat varmasti näkivät nousevia lohia. Ja kyllähän niitä näkyikin! Lauantaina oli paikalla noin klo. 15.30 ja näin ainakin 15kpl. lohia, sekä muutamia nousevia taimenia. Olihan ne kuulkaa hienoja katsottavia. Lauantaina yhdellä merilohista oli sellainen seurantamerkkikin selkäevässään, paikalla ollut opas sai luettua sen ja näin saatiin jälleen tietoa näiden upeiden kalojen liikkeistä.
Sunnuntaina, kun olin sitten menossa katsomaan AC Oulun peliä oli kamerakin mukana. Yritin kuvata nousevia taimenia, joilla tällä kertaa oli jo vapaus nousta suoraan jokeen. Mutta eipä ne kuvat oikein onnistuneet. No näkyy niissä kuitenkin ainakin ääriviivat ja hieman kokoa.
Kalojen nousua voi seurata myös Oulun Energian kotisivulta osoitteessa http://www.oulunenergia.fi/index.php?1090

Merikosken kalatie aukaistiin vuonna 2003 ja sen kautta nousseita kalamääriä voi selata myös edellämainitusta osoitteesta. Erillinen laskuri tilastoi kaikki nousevat kalat ja tietoa päivitetään aika nopeasti tuonne Oulun Energian sivuille. Elikkä kannattaa seurailla, jos kiinnostaa. Täytyy kyllä myöntää omasta puolesta, että nyt oli ensimmäinen kerta kun itse kävin katsomassa kaloja lasiseinän takaa. Näin on, vaikka olen asunut Oulussa jo kolme kesää...

2 kommenttia:

ezcobar kirjoitti...

Ois kyllä huisin hauskaa jos näissä puhuttais enemmän puoluepolitiikasta ja perseilystä.

Ville Impiö kirjoitti...

Katotaan :)